De aandelenbeurs in Amsterdam opent donderdag naar verwachting fors lager. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen met verliezen tussen 1,6 en 2 procent beginnen. De stemming wordt gedrukt door zware koersverliezen in Azië en lagere slotstanden op Wall Street. Ook heeft de Wereldbank de groeiverwachtingen voor de wereldwijde economie naar beneden toe bijgesteld.
,,Er is paniek op de Japanse beurs en ook elders in Azië gaat het hard omlaag. Dat zal absoluut gevolgen hebben voor de Europese markten, die lager zullen openen. De aanhoudende onzekerheid over de afbouw van de steunmaatregelen in de VS en het uitblijven van extra maatregelen in Japan blijven zorgen voor onrust op de beurzen. Ook binnen de eurozone nemen de tegenstellingen alleen maar toe en bouwt het op naar een piek aan ellende”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.
Op de beurzen in het Verre Oosten werden donderdag flinke verliezen geleden. Vooral de Nikkei in Tokio ging hard onderuit. De Japanse hoofdindex eindigde ruim 6 procent lager. De aanhoudende onzekerheid over het Amerikaanse stimuleringsbeleid en een stijging van de Japanse yen zorgden voor een verkoopgolf op de Japanse beurs.
KPN
Aan het bedrijvenfront zal KPN mogelijk in de belangstelling staan. Financieel bestuurder Eric Hageman liet in het Financieele Dagblad (FD) weten dat de Europese telecomsector ,,meer dan ooit” rijp is voor een overnamegolf. Hageman stelde tegen het FD dat er nu geen gesprekken zijn met het Spaanse Telefónica, een partij die al tijden genoemd wordt in relatie met KPN. Ook zijn er geen gesprekken met Telefónica over een krachtenbundeling op de Duitse markt.
De Duitse investeerder Joh. A. Benckiser (JAB) heeft van de Europese Commissie en de Russische mededingingsautoriteit toestemming gekregen voor de overname van DE Master Blenders 1753. Met de toestemming uit Brussel en Moskou hebben de bedrijven naar eigen zeggen alle benodigde vergunningen op concurrentiegebied binnen.
Dow Jones
De Amerikaanse aandelenmarkten gingen woensdag voor de tweede dag op rij flink omlaag. Na een iets hogere opening kregen zorgen over de mogelijke afbouw van economische steunmaatregelen door het stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, toch weer de overhand.
De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent lager op 14.995,23 punten. De bredere S&P 500 verloor ook 0,8 procent en kwam uit op 1612.52 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,1 procent omlaag tot 3400,43 punten.
Slot AEX
De Europese aandelenmarkten leken eerder op de dag lange tijd op een licht herstel af te stevenen, maar sloten uiteindelijk ook overwegend met verlies. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,8 procent lager op 347,68 punten. De MidKap sloot nog wel 0,1 procent hoger op 528,37 punten. De hoofdindices in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen de 0,4 en 1 procent.
De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3371 dollar waard, tegen 1,3355 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 95,31 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper, op 103,15 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl